Επισιτιστικό Πρόγραμμα ΤΕΒΑ/FEAD 

Κοινωνική Σύμπραξη Δυτικού Τομέα Αθηνών 

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων. 

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει δράσεις σχετικά με τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή τροφίμων καθώς και Βασικής Υλικής Συνδρομής. Στηρίζει επίσης Συνοδευτικά Μέτρα και δραστηριότητες που συμβάλλουν στην κοινωνική ενδυνάμωση των ωφελουμένων. 

Τα καθήκοντα της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ ΕΒΥΣ), βάσει του άρθρου 32 του Κανονισμού ΕΕ 223/2014 για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους , ανατέθηκαν στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I).

Το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων. Η Κοινωνική Σύμπραξη Δυτικού Τομέα έχει  Συντονιστή Εταίρο τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας και περιλαμβάνει 11 εταίρους.

Οι ωφελούμενοι που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα επιλέγονται σύμφωνα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. 

Σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ' αριθμ. Δ23/οικ.17108/875/2017-ΦΕΚ 1474/Β/28-4-2017 Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Εργασίας., το Πρόγραμμα εναρμονίσθηκε με το Πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.).

Δημιουργήθηκαν νέες λίστες στις οποίες  περιελήφθησαν όσοι δήλωσαν στην υπάρχουσα πλατφόρμα του ΚΕΑ την πρόθεσή τους να είναι και ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ καθώς και από ποιον εταίρο επιθυμούσαν να εξυπηρετούνται. 

Με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας καλούνται οι δικαιούχοι που από τον Φεβρουάριο 2017 δεν έχουν τροποποιήσει τις αιτήσεις τους να τις υποβάλλουν εκ νέου. 

Κοινωνική Σύμπραξη Δυτικού Τομέα Αθηνών 

Δικαιούχος    Αναπτυξιακός Σύνδεσμος  Δυτικής Αθήνας

Εθνικής Αντιστάσεως 65, 12134, Περιστέρι 
Τηλ.: 2105745826  Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης  dipap@asda.gr


Έναρξη επιχειρησιακού προγράμματος ΤΕΒΑ

Ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας και Δήμαρχος Περιστερίου, κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, έκανε κατά την έναρξη του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας την ακόλουθη δήλωση: 

«Είναι γνωστό σε όλους, ότι στο Περιστέρι, στη Δυτική Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, τα προβλήματα στέγασης και σίτισης έχουν γίνει πολύ έντονα. Στο πλαίσιο αυτό δουλέψαμε συστηματικά και συντονισμένα, έχοντας δεδομένη την κοινή πολιτική βούληση των Δημάρχων, την εμπειρία, το έμψυχο δυναμικό των Δήμων καθώς και το σημαντικό διαδημοτικό εργαλείο του ΑΣΔΑ και καταφέραμε να καταθέσουμε μια καινοτόμο πρόταση δράσης ενάντια στη φτώχεια. Για ένα χρονικό διάστημα επτά ετών, οικονομικά αδύνατοι συμπολίτες μας, διατηρώντας την αξιοπρέπειά τους, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες σίτισης και έλλειψης ειδών πρώτης ανάγκης. Πρόκειται για μια κίνηση, που ευελπιστεί να ενσωματώσει στην τελική της μορφή και άλλες διαθέσιμες δομές και υπηρεσίες και έχει βασικό της στόχο, να συνδράμει με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα, τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, ενεργοποιώντας τα αποθέματα αλληλεγγύης όλων μας και διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή, ως προϋπόθεση για τη βελτίωση της ζωής μας, της πόλης και των ανθρώπων της»

Απολογισμός της μέχρι τώρα πορείας του προγράμματος

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΣΔΑ κ. Θεόδωρος Αρβανίτης δήλωσε για τη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος:

«Ολοκληρώθηκε και η 7η διανομή του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΤΕΒΑ/FEAD, που διεξήχθη στους εταίρους της Κοινωνικής Σύμπραξης Δυτικού Τομέα Αθηνών, από 28 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2017.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 9 διανομές σε σημεία των Δήμων και Μητροπόλεων της Σύμπραξης μας, στις οποίες προσήλθαν 5.159 ωφελούμενες οικογένειες του προγράμματος (ποσοστό συμμετοχής 76.6%).  

Συνολικά διανεμήθηκαν περισσότεροι από 190 τόνοι από τα ακόλουθα είδη: ελαιόλαδο, φακές, φασόλια, ρύζι, αλεύρι, ζυμαρικά, ζάχαρη, πελτές τομάτας, καρότα, πορτοκάλια, μήλα, πατάτες, λάχανο, τομάτες, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, φέτα γραβιέρα και γάλα εβαπορέ.

Από τις αρχές του 2017 και μέχρι σήμερα ο ΑΣΔΑ, ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης του Δυτικού Τομέα Αθηνών έχει μοιράσει σε 7.028 οικογένειες που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, 1500 τόνους τροφίμων και έχει υλοποιήσει μεγάλο μέρος συνοδευτικών μέτρων (ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και ενηλίκων, ένταξη σε αθλητικές δραστηριότητες, υπηρεσίες λογοθεραπείας, πολιτιστικές - παιδαγωγικές υπηρεσίες, διατροφικές συμβουλές κ.ά) πάντοτε στο πλαίσιο του Επισιτιστικού Προγράμματος.

Για το 2018, αξιοποιώντας την προηγούμενη εμπειρία μας και έχοντας την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος σχεδιάζουμε την αξιοποίηση των πόρων της επόμενης φάσης για συνέχιση των διανομών και τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη . » 

Η Δυτική Αθήνα στο Δρόμο της Αλληλεγγύης

 Ο Γενικός Διευθυντής του ΑΣΔΑ κ. Μόσχος Διαμαντόπουλος δήλωσε:

«Η Δυτική Αθήνα αποτελεί μια χωρική ενότητα της Περιφέρειας Αττικής με μείζονα και χρονίζοντα προβλήματα φτώχειας, κοινωνικών ανισοτήτων και περιθωριοποίησης. Καθώς καταλαμβάνει μια μεγάλη αστική ενότητα μέσα στο λεκανοπέδιο, ο πληθυσμός της είναι πάνω από 500.000 άτομα και το ποσοστό του πληθυσμού που υπόκειται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας αγγίζει το 3,9% του συνόλου, ενώ ο πληθυσμός που κινείται στα όρια της φτώχειας και στον κίνδυνο της φτώχειας είναι πολλαπλάσιος. Η ανεργία είναι υψηλότερη του μέσου όρου της Αττικής.

Η υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, η συγκέντρωση ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, και τα τελευταία χρόνια, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης με την εμφάνιση των υψηλότερων ποσοστών ανεργίας στο λεκανοπέδιο έφεραν πολλούς από τους συμπολίτες μας στα όρια και κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η ανάγκη υλοποίησης δράσεων υποστήριξης και αλληλεγγύης έγινε πραγματικά και το Ε.Π. Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής στη χωρική ενότητα της Δυτικής Αθήνας έπρεπε να αποδώσει καρπούς.

Ο ΑΣΔΑ αναλαμβάνοντας επικεφαλής της Κοινωνικής Σύμπραξης ανέλαβε μια μεγάλη ευθύνη προς τους εταίρους αλλά κυρίως προς την Κοινωνία της Δυτικής Αθήνας.

Πιστεύουμε ότι φανήκαμε άξιοι της εμπιστοσύνης των εταίρων μας, εργαστήκαμε με προσήλωση, καταφέραμε να απορροφήσουμε τους διαθέσιμους πόρους και να υλοποιήσουμε με επιτυχία όλες τις πτυχές του Προγράμματος.

Επιτυχημένα σημεία τα οποία λειτούργησαν και ως καλές πρακτικές κατά την υλοποίηση του Προγράμματος αναδείχτηκαν τα εξής:

  • η μέθοδος της ταυτόχρονης διανομής πολλών ειδών με τη μορφή δέματος / πακέτου, η οποία εξυπηρέτησε την καλύτερη και γρηγορότερη λειτουργία της διανομής και ικανοποίησε βασικές αρχές του ωφελούμενου, όπως το σεβασμό της προσωπικότητας του και την αξιοπρέπειά του.
  • η χρήση των tablets κατά τη διαδικασία των διανομών, η οποία κατέστησε σύντομο το χρόνο εξυπηρέτησης των ωφελούμενων και περιόρισε πρακτικά προβλήματα που θα ανέκυπταν χωρίς τη χρήση τους.
  • ο καλός συντονισμός αποθήκης και φορτηγών μεταφοράς των προϊόντων ο οποίος συνέβαλλε στην επιτυχημένη υλοποίηση των διανομών
  • όσον αφορά τα συνοδευτικά μέτρα, τόσο κατά την πρώτη φάση υλοποίησης (2016), όσο και κατά την επόμενη (2017 - 18), εφαρμόστηκαν ποικίλες κοινωνικές δράσεις (ψυχολογικής υποστήριξης, δράσεις λογοθεραπείας, αθλητικές διαδραστικές δράσεις, πολιτιστικές δράσεις, δράσεις διατροφικής υποστήριξης) με κέντρο τον ωφελούμενο εξαίροντας την κοινωνική του ενσωμάτωση.

Σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος, υπάρχει, ως εκ τούτου, έντονη η αναγκαιότητα να ξεκινήσει άμεσα η επόμενη Προγραμματική περίοδος (2018 - 2020) του Προγράμματος διότι είναι σκόπιμο να συνεχίσει αδιάλειπτα η παροχή τροφίμων προς τους ωφελούμενους, καθώς και η παράλληλη συνέχιση των συνοδευτικών δράσεων.»